Kostråd ved operabel og ikke-operabel pancreaskreft

Denne siden gir deg mange gode råd.

Kostråd ved operabel og ikke-operabel pancreaskreft

Mange av rådene under fanen ”Kostråd som kan lindre sykdoms- og behandlingsrelaterte problemer/bivirkninger” vil både gjelde de som gjennomgår en operasjon og de som ikke kan gjennomgå en operasjon. Men kosthold vil variere noe ut i fra om du skal eller har gjennomgått en operasjon for din pancreaskreft, eller om du ikke kan opereres. Kostrådgivning varierer fra pasient til pasient og fra behandlingstype til behandlingstype. Det er derfor viktig å forhøre seg med lege eller klinisk ernæringsfysiolog (henvisning fra lege) før man gjør store kostholdsendringer.

 

A: Operabel pancreaskreft

Kostholdsendringer etter operasjon

Det finnes flere operasjoner for pancreaskreft pasienter, inkludert Whipple operasjon, total og distal pankreatoduodenektomi. Den vanligste operasjonen for pasienter med kreft i bukspyttkjertelen er Whipple operasjon, hvor hele eller deler av pancreas fjernes sammen med deler av tynntarmen. Derved reduseres eller fjernes produksjonen av fordøyelsesenzymer. Mat som ikke er fordøyd blir ikke tatt opp og kan gi blant annet diaré (ofte fettdiaré med tap av mye fett/energi), tarmgass og magekramper. Målet med ernæringsbehandlingen etter operasjon blir derfor å opprettholde et godt næringsinntak, forebygge vekttap, redusere/eliminere diaré og håndtere tarmgass og magekramper.

Har du spørsmål angående
pancreaskreft og bruk av
fordøyelsesenzymer?

Ta kontakt med oss på
post@pknn.no.

r

NB!

Disse rådene er generelle for pancreaskreft pasienter!

Kostrådgivning varierer fra pasient til pasient og fra behandlingstype til behandlingstype.

Det er derfor ikke sikkert at alle disse rådene gjelder akkurat deg og vi anbefaler å ta kontakt med lege eller klinisk ernæringsfysiolog (henvisning fra lege) ved store kostholdsendringer.

Noen generelle råd etter operasjon:

 • Små og hyppige måltider (små måltider er enklere å fordøye og du slipper å føle deg stinn)
 • Bruk fordøyelsesenzymer ved hvert måltid i samråd med lege
 • Gradvis begynn å spise normal mat. Tid med moset/flytende kost etter operasjon varierer fra person til person.
 • Unngå svært fettrik og fritert mat og alkoholdige drikkevarer
 • Drikk mye væske, men lite ved måltidene og mye mellom måltider
 • Drikk væske med energi (eks. melk, juice og saft) og næringsdrikker med høyt næringsinnhold (gjerne som mellommåltid)

Dumping syndrom.

 • Vurder bruk av multi-vitamin-og-mineral tilskudd, evt. enkeltvitaminer, kalsium og jerntilskudd i samråd med lege eller klinisk ernæringsfysiolog.
 • Det kan være nyttig å notere vekt og avføringsmønster daglig som grunnlag for dialog med lege og klinisk ernæringsfysiolog.
 • Vurder bruk av syrereduserende medisin i samråd med lege.
 • Vær fysisk aktiv; minimum 30 minutter per dag.

Diabetes

 • Pancreas produserer hormonet insulin som er nødvendig for at vi ikke skal få for høyt blodsukker. Hormonet hjelper sukker inn i kroppens celler og ved mangel stiger derfor blodsukkeret.
 • Dersom man gjennomgår kirurgi og fjerner deler av pancreas, kan man avhengig av mengde pancreas som fjernes utvikle diabetes.
 • Dersom du opplever symptomer som slapp, redusert allmenntilstand, vekttap, økt urinmengde og hyppig vannlating, tørste, osv. Ta kontakt med lege.
 • Diabetesforbundet har mye nyttig informasjon om behandling, kosthold og fysisk aktivitet:https://www.diabetes.no
 • Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinjer for diabetes: https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes
 • Alle cellene i kroppen trenger sukker i form av glukose for å fungere normalt. I denne sammenheng er det viktig å være klar over at det å spise sukker ikke får kreftceller til å vokse raskere. Du kan lese mer om dette på Kreftforeningen sine nettsider: https://kreftforeningen.no/om-kreft/myter-om-kreft/

B: Ikke-operabel pancreaskreft

Se rådene under fanen ”Kostråd som kan lindre sykdoms- og behandlingsrelaterte problemer/bivirkninger” dersom du har disse problemene/bivirkningene.

 

Kreftforeningen om lindrende (palliativ behandling):
https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftbehandling/lindrende-behandling/

 

Kreftforeningen om uhelbredelig og kronisk kreft:
https://kreftforeningen.no/om-kreft/uhelbredelig-og-kronisk-kreft/