Fordøyelsesenzymer

På denne siden finner du informajon om bruk av fordøyelsesensymer.

Har du spørsmål angående pancreaskreft og bruk av fordøyelsesenzymer?

Ta kontakt med oss på post@pknn.no.

Fordøyelsesenzymer

Pancreas har viktige oppgaver i forbindelse med fordøyelse av maten. Den skiller ut fordøyelsesenzymer som er nødvendig for en effektiv nedbrytning og utnyttelse av de energi givende næringsstoffene fett (lipase), proteiner (protease) og karbohydrater (amylase). Om du opplever ubehag i forbindelse med måltidene for eksempel magesmerter etter måltid, oppblåsthet, endret/vond lukt fra avføring og flatulens, hyppig avføring, kvalme, oppkast eller ufrivillig vekttap, kan det hjelpe og ta fordøyelsesenzymer i tablettform. Det samme gjelder om du har vedvarende diaré som er glinsende/gul, flyter på vannet og er vanskelig å spyle ned i toalettet.

Ta kontakt med lege om disse plagene slik at du får resept på fordøyelsesenzymer.

Disse plagene kan oppstå før diagnose av kreften (ta kontakt med lege), men også etter kirurgi da du har fjernet hele eller deler av pancreas, ved blokkering av pancreas- eller galleganger, ved betennelse i pancreas eller ved cystisk fibrose.

Tips ved bruk av fordøyelsesenzymer

  • Tips ved bruk av fordøyelsesenzymer (creon.no):

    Enzymkapslene må du ta hver gang du spiser eller drikker noe som inneholder fett eller protein.

  • Anbefalt dose fordøyelsesenzymer varierer fra person til person og måltid til måltid. Symptomene er ofte en pekepinn på om du tar for få eller mange kapsler. Ta kontakt med lege ved spørsmål om dosering.
  • Ta kapslene før måltid! Ved store fettrike måltid er det muligens behov for en kapsel sent i måltidet. Ta kontakt med lege ved spørsmål om administrering.
  • Kapslene skal svelges hele med mye væske (innholdet i kapslene må ikke knuses eller tygges). Dersom de tygges kan innholdet gi sår i munn, lepper og på tunge. Hvis du har problemer med å svelge kapslene, kan du åpne dem forsiktig og drysse innholdet på en skje med «sur» mat, som yoghurt. Innholdet kan også helles i et lite glass med sur væske, som eple- eller appelsinjuice, og drikkes umiddelbart.
  • Vanligste bivirkningen av kapslene er forstoppelse. Mindre vanlige bivirkninger er magesmerter, kvalme og diaré. Kontakt lege dersom du opplever allergiske reaksjoner.

Pancreas skiller også ut bikarbonat som nøytraliserer magesyre.

→ Informer legen din om du har sure oppstøt og få resept på syre-nøytraliserende medikamenter.

Referanser:

– ”Diet and nutrition” brosjyre fra Pancreatic Cancer Action Network.
Ta kontakt med Pancreatic Cancer Action Network på patientcentral@pancan.org dersom du ønsker brosjyren.
– Helsedirektoratets offisielle kostholdsråd:
https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostrad-fra-helsedirektoratet
– Kreftforeningen om bukspyttkjertelkreft:
https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftformer/bukspyttkjertelkreft/